Het verwachte besluit van minister Henk Kamp van Economische Zaken om de gaswinning in Groningen dit jaar te beperken tot 30 miljard kuub, betekent ook dat de regering ongeveer 1,9 miljard euro minder binnen krijgt.

Een forse beperking van de gasproductie in Groningen van 39,4 tot maximaal 30 kuub in 2015 slaat een fors gat in de begroting. Volgens persbureau ANP kondigt minister Kamp van Economische Zaken de beperking dinsdag aan in een brief aan de Tweede Kamer.

Volgens berekeningen van het Centraal Planbureau leidt elke beperking van de gaswinning ter grootte van 1 miljard m3 ertoe, dat er  ongeveer 200 miljoen euro minder de schatkist invloeit.

Het besluit van Henk Kamp om in plaats van 39,4 in 2015 maar 30 miljard kuub gas op te pompen, leidt op basis van deze schatting  tot een inkomstenderving voor de staat van liefst 1,9 miljard euro.

In de juni-raming van het CPB komt het begrotingstekort voor 2015 uit op 1,9 procent van het nationaal inkomen, een kleine 13 miljard euro. Houd je rekening met de inkomstenderving door het besluit van Kamp, dan loopt dat tekort met ongeveer 0,2 procentpunt op.

Minder geld voor belastingverlaging?

De grote vraag is wat de tegenvaller uit de gasbaten betekent voor de plannen om de lasten voor de burger in 2016 te verlichten met 5 miljard euro.

Staatssecretaris Eric Wiebes kondigde in een brief aan de Kamer op 19 juni een netto lastenverlichting aan, waardoor werkenden gezinnen er 1,5 tot 3 procent in koopkracht op vooruit zouden gaan. In euro's zou dat volgens Wiebes 800 tot 2000 euro per jaar minder aan inkomstenbelasting schelen.

In zijn brief aan de kamer maakte Wiebes nog wel het voorbehoud dat de omvang van de lastenverlichting afhankelijk zou zijn van de beschikbare budgettaire ruimte. En die ruimte lijkt nu toch kleiner, zeker als de gaswinning ook in 2016 wordt beperkt.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl